Doclogic Nieuws

NRGD vergroot vertrouwen Nederlandse Rechtspraak door waarborgen hoge kwaliteit forensisch deskundigen

[fa icon="clock-o"] 22-6-21 9:14 [fa icon="user"] Ralph Groenink [fa icon="folder-open'] Digitaal samenwerken, Document Management, digitaal werken, Microsoft AZURE Cloud, Migratie JOIN on-premise, KleinLef, NRGD

Het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) is in 2010 door het Ministerie van Justitie en Veiligheid in het leven geroepen om een constante kwaliteit te waarborgen van de inbreng van deskundigen in rechtszaken. 

Foto4

Een en ander is voortgekomen vanuit een aantal gerechtelijke missers die de landelijke pers hebben gehaald. Wie is er niet bekend met de geruchtmakende rechtszaken van Lucia de B. en de Puttense Moordzaak? Bij deze gerechtelijke missers is de kwaliteit van de deskundigheid in de strafrechtelijke onderzoeken onvoldoende gebleken om tot de juiste uitspraak te komen. Er is daarom tegelijkertijd met de oprichting van het NRGD een wet in het leven geroepen die de betrouwbaarheid en bekwaamheid van deskundigen in een strafzaak waarborgt. 

Deze wet bepaalt dat strafrechtdeskundigen geregistreerd moeten staan in een onafhankelijk register, indien zij als gerechtelijk deskundige in een strafzaak ingezet kunnen worden. Bij intreding van deze wet heeft het NRGD daarbij de taak gekregen de kwaliteit van de deskundigen in de rechtsgang te waarborgen door het bijhouden van dit register.

Aan het hoofd van het NRGD staat het College gerechtelijke deskundigen. Dit onafhankelijke College wordt ondersteund door het bureau NRGD. Het bureau beheert en onderhoudt het register. Bureau NRGD staat onder leiding van directeur Michel Smithuis, bijgestaan door een aantal juristen en (beleids)medewerkers. Deze medewerkers zijn op hun beurt weer onderverdeeld in de commissies, Logistiek, Financiën, ICT, Juridisch advies en Communicatie.

Bij het bureau NRGD is Stephanie Pompies als senior-beleidsmedewerker en juriste verantwoordelijk voor de ondersteuning op het gebied van ICT. In deze klantcase praten we met Stephanie over hoe Decos JOIN als zaaksysteem het NRGD ondersteunt in hun dagelijkse werkzaamheden, de implementatie van het platform voor Papierloos Vergaderen via OurMeeting en hun toekomstambities als het gaat om digitaal werken. 

Klantcase NRGD

DOWNLOAD Klantcase

NRGD vergroot vertrouwen Nederlandse rechtspraak door  waarborgen hoge kwaliteit forensisch deskundigen

DOWNLOAD NU

Ralph Groenink

Written by Ralph Groenink

"Ik houd ervan om mensen te laten genieten van leerzame en creatieve content." Verantwoordelijk voor website, (content)marketing en leadgeneratie.

Lists by Topic

see all

Updates per categorie

Bekijk meer

Recente updates

Volg ons ook op: