Doclogic Blog

Vier redenen waarom je een Single Sign-On oplossing moet gebruiken

[fa icon="clock-o"] 26-okt-2017 9:39:50 [fa icon="user"] Thijs Colijn [fa icon="folder-open'] JOIN, single sign-on

We leven in een wereld waarin alles sneller, makkelijker, efficienter én veiliger moet zijn. Zeker als we het over ónze wereld hebben, die van de digitale oplossingen. Hier volgen innovaties en nieuwe technieken elkaar in een rap tempo op.

Eén van die technieken is Single Sign-On (SSO). Een oplossing die veilig, snel en efficient is. In deze blog leggen we uit wat deze oplossing doet en geven we vier redenen waarom je een Single Sign-On oplossing moet gebruiken.

Wat is Single Sign-On ?

Met SSO logt een eindgebruiker automatisch in. Na het inloggen op het systeem heeft de eindgebruiker direct toegang tot beschikbare software, waarin men anders een wachtwoord zou moeten invoeren.

Single Sign-On betekent dan ook letterlijk “Eenmalig inloggen”. Door de inloggegevens van een softwarepakket (middels een koppeling tussen de domeinserver en de applicatie) gelijk te maken aan het domeinwachtwoord, stelt dat de eindgebruiker in staat om automatisch in te loggen in het betreffende softwarepakket.

Het opslaan van je inloggegevens voor een website in je browser is iets anders. Sterker nog, dit is af te raden want erg onveilig! SSO is dat niet.

Single Sign-On bevordert de beveiliging

Door het gebruik van één domeinwachtwoord is de kans op het uitlekken van dat wachtwoord minder groot, dan bij het gebruik van meerdere wachtwoorden. Tevens neemt de eindgebruiker meer moeite voor het bedenken van één goed sterk wachtwoord, dan wanneer men meerdere sterke wachtwoorden moet aanmaken, onthouden en opslaan. Rekening houdend met het feit, dat nog lang niet iedereen een goed wachtwoordsysteem gebruikt.

Vier redenen waarom je een Single Sign-On oplossing moet gebruiken..jpg

Single Sign-On vereenvoudigd systeem-, netwerk- en applicatiebeheer

Wanneer een gebruiker het wachtwoord niet meer weet, dan hoeft de systeem- / netwerkbeheerder slechts op één enkele plaats te zorgen voor een wachtwoordwijziging. Daarnaast hoeft er niet apart een wachtwoordbeleid en wachtwoordbeheer te worden toegepast in de software waarin SSO actief is. Dit ontlast dus ook de applicatiebeheerder.

Single Sign-On vergroot snelheid van werken

Naast het voordeel genoemd in punt 2, hoeft een eindgebruiker door het gebruik van SSO niet continu opnieuw in te loggen. En kan men lekker doorwerken. Dit betekent dus ook, dat beheerders minder vaak een wachtwoordwijziging hoeven te regelen. Minimaal 2 mensen kunnen dus doorwerken.

Single Sign-On bevordert de gebruiksvriendelijkheid van software 

Kort samengevat wordt SSO dus als zeer prettig en gebruiksvriendelijk ervaren:

    • De eindgebruiker hoeft maar één wachtwoord te onthouden.
    • De eindgebruiker hoeft niet continu opnieuw in te loggen, wat als zeer prettig wordt ervaren.
    • De eindgebruiker hoeft bij een wachtwoordwijziging, maar op één plaats centraal het wachtwoord te wijzigen. Dit ontlast tevens systeem-, netwerk- en applicatiebeheerders.

Single sign-on voor applicaties in de cloud: ADFS

Met ADFS kan men veilig en snel met één inlogaccount inloggen in alle applicaties binnen het bedrijfsnetwerk, maar ook in de Cloud. Met de Doclogic JOIN ADFS-module kunnen gebruikers met hun bestaande inlognaam en wachtwoord zowel binnen als buiten het eigen netwerk inloggen op een Microsoft Office 365 Cloud omgeving.

Single Sign-On ook voor JOIN?

Ja! Op ons document management systeem, JOIN kan SSO worden toegepast. Hiervoor moeten een aantal zaken worden ingericht en aangepast. Voor meer informatie hierover neem contact op met onze support afdeling 

Download ook:

Whitepaper Document Management

Thijs Colijn

Written by Thijs Colijn

“Ik word er elke keer weer blij van als ik een klant weer een stap verder kan helpen.” Ik beantwoord al uw vragen rondom JOIN, Papierloos Vergaderen, iWriter en Qlikview.

OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Inschrijven

Recente updates

Volg ons ook op: