Doclogic Blog

Wat houdt SAAS eigenlijk in?

[fa icon="clock-o"] 2-nov-2017 14:04:11 [fa icon="user"] Richard Dobbe [fa icon="folder-open'] cloud, SAAS

Door de snelle digitale ontwikkelingen verandert de wereld om ons heen in een rap tempo. In deze dynamische omgeving bevindt ook de informatiehuishouding van jouw organisatie op een duidelijk omslagpunt: van traditioneel de medewerkers vanuit de eigen ICT omgeving faciliteren met diensten en applicaties, naar het mogelijk uitbesteden of outsourcen aan een specialistische partij via de “Cloud”. Cloud computing is het via internet, beschikbaar stellen van hardware en software oplossingen, vergelijkbaar met elektriciteit via het lichtnet.

Het faciliteren van zo’n oplossing wordt SAAS genoemd, oftewel Software As A Service, namelijk het aanbieden en gebruiken van software via internet. Klanten betalen de software in een abonnementsvorm naar gebruik in plaats van het eenmalig aankopen van software. In dit artikel gaan we verder in op de vraag: Wat houdt SAAS eigenlijk in?

Zeker geen nieuw fenomeen

SAAS is zeker niet nieuw en bestaat al jaren en ongemerkt, bewust of onbewust, heeft iedereen al eens gebruik gemaakt van deze vorm van dienstverlening. Een voorbeeld: in het dagelijks leven heb je vast wel eens gebruik gemaakt van diensten zoals Internetbankieren, Hotmail, Gmail, Office 365 of Dropbox, dit zijn (SAAS) diensten aangeboden vanuit de Public Cloud.

Bij deze services meld je via een webbrowser op internet aan bij jouw account. De software bevindt zich op het netwerk van de aanbieder van de service (serviceprovider) waar eveneens de bestanden of berichten worden opgeslagen. Je hebt vanaf elke computer of apparaat met een internetverbinding toegang tot je e-mail en opgeslagen berichten.

JOIN Propositie Cloud - Verschil-01.png

Het verschil tussen de Private Cloud en de Public Cloud

Bedrijfsleven

Aangezien het beheer en onderhoud van de lokale ICT-infrastructuur steeds complexer wordt, stapt het bedrijfsleven nu ook over op deze vorm van dienstverlening en kiezen steeds meer organisaties voor ontzorging op ICT gebied via de overstap naar de Private Cloud.

Door de laagdrempelige (instap) mogelijkheden heeft het gebruik hiervan de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Via deze manier van werken raken steeds meer mensen vertrouwd met het gebruik van SAAS oplossingen en wordt Software As A Service via Cloud computing maatschappelijk steeds meer geaccepteerd en stappen ook steeds meer bedrijven over op SAAS. 

Voordelen

Voordeel voor de klant: onderhoud, service en support voor de software zijn volledig uitbesteed en daarmee wordt je als klant volledig ontzorgd waardoor jij je kan richten op de kerntaken. Eenmalige, dure aankoop van software is niet nodig, maar de oplossing wordt als een periodieke dienst afgenomen in een doorlopende abonnementsvorm, die je per jaar betaalt.

Snel aan de slag

De toepassing wordt gehuurd en je collega’s kunnen gebruikmaken van de oplossing door verbinding te maken met het internet, via een webbrowser of door middel van een App. Met SAAS kan jouw organisatie snel met een toepassing aan de slag, tegen minimale kosten vooraf.

Geen eigen IT infrastructuur nodig

Door middel van Software as a Service (SAAS) kunnen organisaties gebruikmaken van de benodigde software oplossingen, net zoals het gebruik van elektriciteit en water, dus als ware het een nutsvoorziening. Voortdurende technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat dit voor veel bedrijven een betere optie is dan het opzetten en onderhouden van een eigen IT-infrastructuur.

Saas in de praktijk

Wil jouw organisatie ook overstappen op werken in de Cloud? Lees dan deze klantcase bij Novadic Kentron, zij zijn onlangs overgestapt en vertellen alles over hun transitie naar de Private Cloud.

New Call-to-action

Richard Dobbe

Written by Richard Dobbe

“Ik bepaal graag samen met u de mogelijkheden die het beste passen bij uw ambities en budget” Salesprofessional verantwoordelijk voor advisering en sales van ons volledige producten- en dienstenportfolio.

Recente updates

Volg ons ook op: